Uručeni krediti Fonda za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Bez autora
Apr 05 2012

U Master centru Novosadskog sajma danas su potpisani ugovori sa novih 132 korisnika kredita Fonda za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine. U ovom prolećnom ciklusu raspisano je šest kreditnih linija i to: za kupovinu opreme za navodnjavanje, za podizanje novih plastenika i staklenika, za nabavku pčelinjih rojeva, košnica i opreme za pčelarstvo, za zasad novih voćnjaka i vinograda i za nabavku osnovnog stada u ovčarstvu i kozarstvu. Pokrajinski Fond za razvoj poljoprivrede je pre deset godine osnovan kao neprofitna delatnost i kao takav može da daje kredite po mnogo povoljnijim uslovima, nego banke. U osnovi se radi o revolving kreditima sa niskom kamatnom stopom od 1,2 do dva posto. Tokom ove decenije poslovanja Fond se može pohvaliti pozitvnim rezultatima rada. Do sada je dato preko 20.000 kredita u ukupnom iznosu od 13 miliona evra.

Potpisani ugovori sa korisnicima kredita Fonda za razvoj poljoprivredeU Master centru Novosadskog sajma danas su potpisani ugovori sa novih 132 korisnika kredita Fonda za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine.

U ovom prolećnom ciklusu raspisano je šest kreditnih linija i to: za kupovinu opreme za navodnjavanje, za podizanje novih plastenika i staklenika, za nabavku pčelinjih rojeva, košnica i opreme za pčelarstvo, za zasad novih voćnjaka i vinograda i za nabavku osnovnog stada u ovčarstvu i kozarstvu.

Pokrajinski Fond za razvoj poljoprivrede je pre deset godine osnovan kao neprofitna delatnost i kao takav može da daje kredite po mnogo povoljnijim uslovima, nego banke. U osnovi se radi o revolving kreditima sa niskom kamatnom stopom od 1,2 do dva posto. Tokom ove decenije poslovanja Fond se može pohvaliti pozitvnim rezultatima rada. Do sada je dato preko 20.000 kredita u ukupnom iznosu od 13 miliona evra.

Najzastupljenija linija je svakako ona koja se odnosi na kupovinu opreme za navodnjavanje i danas će 43 korisnika potpisati ugovore, a njihova ukupna vrednost je 400.000 evra. Za plastenike je odobreno 19 kredita, za šta je izdvojeno 125.000 evra.

Kada su u pitanju zasadi voćnjaka i vinograda, posebna prednost se daje zasadima novih voćnjaka, jer slobodna izvozna linija ka Rusiji, daje šansu za bolje poslovanje, dok to sa vinogradarstvom nije slučaj. Ovom prilikom svega osam zahteva za vinogradarstvo je odobreno u ukupnoj vrednosti od preko 50.000 evra, dok je za zasade voćnjaka kredite dobilo 28 korisnika u vrednosti od 160.000 evra.

Kredite za nabavku pčelinjih rojeva, opreme i košnica danas je dobilo 27 ljudi i za ovu liniju odobrena su sredstva od oko100.000 evra, a samo devet kredita odobreno je za kupovinu osnovnog stada u ovčarstvu u kozarstvu u visini od oko 80.000 evra, jer je za uzimanje ove kreditne linije najveći i rizik u njenoj otplati.

Ove kreditne linije završene su današnjim potpisivanjem ugovora i sledeća će biti na jesen. Prošle godine Fond je i u maju mesecu raspisao konkurs za kupovinu manjih poljoprivrednih mašina, kupovinu tova junadi i skladišta, pa ukoliko prilike dozvole može se desiti da se to i ove godine ponovi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik